Wednesday, April 1, 2009

Make software not money !

O să mă abat de la subiectul uzual (GyroGears). Am participat în ultimul timp la tot felul de întâlniri in care s-a discutat despre soft și trebuie să recunosc că am rămas destul de dezamăgit. Observ că există o problemă cât se poate de serioasă cu gândirea 'corporate'. Sper ca doar pe meleagurile noastre.

Acum, aș vrea să-ți amintești, că programatorul nu este mercenar; poate ca nu este nici artist ... dar cu siguranță este undeva între. "Programarea" (îi voi spune de acum așa, nu "software development") trebuie făcută cu drag, cu pasiune, nu de dragul salariului. Am auzit niște povești "marketiste" atât de frumoase, cu cuvinte așa de mari, încat sunt convins ca dincolo de client ce ajunge să fie derutat ... chiar consultantul nu mai știe ce vinde (dar învață la training-uri !). Un prieten mi-a spus "am vandut clienților soluții fără să știe exact ce cumpară"... fiind mândru de asta. Oare e motiv de mândrie asta ?
Nu sunt în extrema lui Stallman (cu toate că sunt de acord cu el în multe privințe), eu considerând că trebuie să avem și licențe comerciale, dar totuși, obiectivul principal nu trebuie să fie "vânzarea". Gândește-te la principiul: "calatoria este jumatăte din distracție".

Am văzut un video foarte interesant, un interviu cu Bill Gates și Steve Jobs. La un moment dat se discută de faptul că Bill, în tinerețe a fost la Apple să-i ajute cu o implementare. Prima întrebare a fost "cu cât ai fost platit" (30.000$), dar Bill a raspuns incepând cu "It was actually fun". Acum, venim noi, "corporatiștii de Balcan", și credem ca o sa existăm și peste 20 de ani ... probabil că nu ... Știi poate că era acea perioadă, în care oricine avea 2 apartamente comuniste scoase la vânzare în București sau Cluj, se credea Donald Trump ...
Că veni vorba ... oare e in regula să avem ca model capitalist pe Donald Trump ?
Avem "Earth hour" ... ce-ar fi dacă am avea și o "no marketing bull**** hour" ?
Oare "go green" nu ar fi "ipocrizia suprema" in materie de marketing ?

Vroiam să-ți scriu despre GyroGears astăzi, sunt multe elemente noi, dar le vei vedea dacă downloadezi sau in post-urile următoare.

3 comments:

Unknown said...

Este normal sa vrei compensatie pentru efortul depus..intr-o societate capitalista hippyotii mor de foame.

As putea sa aduc in discutie piramida lui Maslow, pentru a "ajunge" la ultimele nivele esti nevoit sa-ti satisfaci nevoile primare. Banii sunt una din nevoile primare ale companiilor, in general.

Este normal ca atunci cand incerci sa iti vinzi marfa, sa o lauzi. Tu ai cumpara un soft daca vanzatorul ar incepe sa iti povesteasca cum nu merge, nu face, are erori, etc.? Vina sta pe umerii cumparatorului care nu sa documentat suficient.

Poate ca generatiile viitoare vor fi pregatite pentru comunism, noi avem prea multe aere democratice in cap.

create-technology said...

Make love not software !

Unknown said...

E un concept interesant, dar cati 'dezvoltatori soft' fac programarea care le place?
Din experienta apreciez ca maniera de dezvoltare / platforma de dezvoltarea ... tipul de programare se alege din prisma ratiunilor financiare/de management. Sa ne uitam la o echipa ce lucreaza pe un proiect soft. In general e formata din PM (project manager), LD (lead developer), Devs, Testeri etc. PM-ul are cunostinte cu precadere de marketing, hr, project planning, p & l (profits and losses), cash flow si toti cei cu care am lucrat erau necoplanari cu dezvoltarea soft. Ultimul LD desi un tip 'pe faza' trebuia sa interactioneze cu PM iar un update in baza de date chiar sub ochii mei devenea un insert, de aceea domnu' G programarea devine dezvoltare soft o sintagma mult mai generala ce prefigureaza costul pe ora...
Am vazut si eu interviul cu Steve Jobs, Bill Gates.. In contextul discutiei exemplul dat de George legat de "It was actually fun" programarea pe 30000$ mi se pare un kick off pentru discutii interminabile.
De erau vorbele lui Jobs, credeam fara sa clintesc dar Bill e Windows (ze richest...)
Open source-ul e un domeniu in care sunt programatorii adevarati in rest traiasca lei/ora.